Türkiye ile Endonezya arasında imzalanan anlaşmayla, Türkiye’nin milli imkanlarla geliştirdiği 5. nesil muharip savaş uçağı KAAN, Endonezya’ya ihraç edilecek. Anlaşma kapsamında 48 adet KAAN savaş uçağının teslimatı gerçekleştirilecek.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yapılan açıklamada, TUSAŞ’ın uluslararası arenada önemli bir başarıya daha imza attığı belirtildi. Endonezya’nın başkenti Cakarta’da düzenlenen INDO Defence 2025 fuarında imzalanan anlaşma doğrultusunda, KAAN uçakları Endonezya ordusunun envanterine katılacak.
Cakarta’daki imza törenine Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Endonezya Savunma Bakanı Sjafrie Sjamsoeddin, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Milli Savunma Bakan Yardımcısı ve TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanvekili Şuay Alpay ile TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu katıldı.
Teslimatlar 120 Ayda Tamamlanacak, Teknoloji Transferi Sağlanacak
İmzalanan anlaşma çerçevesinde 48 adet KAAN savaş uçağının teslimatı 120 ay içerisinde gerçekleştirilecek. Teslim edilecek uçaklarda, Türkiye’de milli imkanlarla geliştirilecek motorlar kullanılacak. Ayrıca anlaşma, Endonezya’ya havacılık teknolojisinde bilgi ve teknoloji transferini de kapsıyor. Üretim sürecinde Endonezya’nın yerel kabiliyetlerinden yararlanılarak iki ülke arasında stratejik işbirliği geliştirilecek.
TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, Türkiye’nin savunma sanayisindeki ilerleyişini “gökyüzünün ötesine” taşıdıklarını belirtti. Demiroğlu, “Türkiye, dost ve müttefik ülkelerin güven kaynağı haline geldi. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yapılan her teslimat, ülkemizin teknoloji ve üretim kabiliyetinin bir nişanesidir. Artık biz rotalar çiziyor, yeni ufuklar açıyoruz,” dedi.
Milli Motorla İhracat Potansiyeli Artacak
Türk mühendisliğinin geldiği en üst seviye olarak gösterilen 5. nesil çok rollü savaş uçağı KAAN; yüksek manevra kabiliyeti, düşük radar görünürlüğü (stealth), yapay zeka destekli aviyonik sistemleri ve ağ merkezli harp kabiliyetleriyle dikkat çekiyor. Hava-hava ve hava-yer görevlerinde üstün performans sergilemesi hedeflenen KAAN, Türkiye’nin savunma alanında tam bağımsızlık vizyonunun önemli bir göstergesi olarak öne çıkıyor.
İlk uçuşunu 21 Şubat 2024’te başarıyla gerçekleştiren KAAN, 6 Mayıs 2024 tarihinde ikinci kez gökyüzüyle buluşarak Türk havacılığı açısından yeni bir dönemin kapılarını aralamıştı. Projenin ilerleyen aşamalarında milli motorun entegrasyonuyla uçağın tamamen yerli hale getirilmesi ve ihracat kapasitesinin daha da artırılması planlanıyor.