Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
WhatsApp
Sosyal Medya

Bundesbank: Alman Ekonomisi 2025’te de Büyüyemeyecek

Almanya Merkez Bankası, 2025 yılı için büyüme tahminini sıfıra çekti. Ticaret savaşları ve sanayideki zayıflık durgunluğu derinleştiriyor.

Almanya Merkez Bankası, 2025 yılı için büyüme tahminini sıfıra çekti.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), Haziran ayı ekonomik görünüm raporunda, küresel ticaret gerilimlerinin etkisiyle ülke ekonomisinin 2025 yılında da büyüme kaydedemeyeceğini bildirdi.

Banka, 2025 yılına ilişkin takvim etkisinden arındırılmış büyüme tahminini yüzde 0,2’den sıfıra çekti. Raporda, büyümenin 2026’da yüzde 0,7, 2027’de ise yüzde 1,2 olarak gerçekleşmesinin beklendiği kaydedildi.

Küresel Belirsizlikler Büyümeyi Zorluyor

Bundesbank, Almanya’nın toparlanma sürecinin, özellikle ABD ile yaşanan ticaret politikası belirsizlikleri nedeniyle geciktiğini vurguladı. ABD Başkanı Donald Trump’ın olası gümrük tarifeleri ve sert ticaret politikalarının, zaten kırılgan olan Alman sanayisini olumsuz etkilediği belirtildi.

Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, bu gelişmelerin Alman üreticileri için ciddi bir risk oluşturduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

Trump’ın yeni tarifeleri ve siyasi belirsizlikler, Alman sanayisini istikrara kavuşmaya başladığı bir dönemde yeniden zorluyor. Ancak savunma ve altyapı yatırımlarının 2027’ye kadar ekonomik büyümeyi desteklemesi bekleniyor.”

Enflasyon Beklentilerinde Sınırlı Düşüş

Bundesbank, enflasyon beklentisini bu yıl için yüzde 2,4’ten 2,2’ye indirdi. 2026 yılı enflasyon tahmini ise yüzde 1,5 olarak öngörüldü.

Almanya Üst Üste Üçüncü Yıl Durgunlukta

Alman ekonomisi, 2024’te yüzde 0,2 daralma yaşamıştı. 2025’in ilk çeyreğinde ise yüzde 0,4’lük büyüme görülmesine rağmen, genel yıl tahminleri beklentilerin altında kaldı. Hükümet, daha önce yüzde 0,3 olarak açıkladığı 2024 büyüme beklentisini de sıfıra çekmişti.

Çin ile artan rekabet, enerji maliyetleri ve yapısal üretim sorunları Alman ekonomisinin toparlanmasını zorlaştırırken, ticari ilişkilerdeki gerginlikler durumu daha da karmaşık hale getiriyor.

Almanya, bu görünümle üst üste üç yıl boyunca ya durgunluk ya da küçülmeyle karşı karşıya kalacak.