Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
WhatsApp
Sosyal Medya

Küresel Gaz Tüketimi 2024’te Rekor Seviyeye Ulaştı

Küresel doğal gaz tüketimi 2024’te yüzde 2,5 artarak 4,17 trilyon metreküple tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Küresel doğal gaz tüketimi 2024’te yüzde 2,5 artarak 4,17 trilyon

Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu’nun (GECF) yayımladığı 2025 Gaz Piyasası Raporu’na göre, küresel doğal gaz tüketimi 2024 yılında yüzde 2,5 artışla 4 trilyon 170 milyar metreküpe ulaştı. Bu artış, 100 milyar metreküplük ek tüketime denk geliyor ve son on yılın en hızlı büyüme oranlarından biri olarak kayıtlara geçti.

Tüketimdeki bu artış; sanayileşme, ekonomik büyüme, kentleşme, nüfus artışı, teknolojik gelişmeler ve mevsimsel değişikliklerden kaynaklandı.

Asya, Küresel Talebin Lokomotifi Oldu

2024 yılında küresel gaz talebindeki büyümenin yüzde 60’ı Asya Pasifik bölgesinden geldi. Özellikle Çin’in gaz tüketimi 33 milyar metreküp artarak 430 milyar metreküpe yükseldi. ABD ve Rusya da 20’şer milyar metreküplük artışlarla dikkat çekti. Avrupa’da tüketim iki yılın ardından sabitlenirken, Latin Amerika, Karayipler ve Afrika’da büyüme sınırlı kaldı.

Sanayi ve Elektrik Üretimi Talebi Yönlendirdi

Talep artışında elektrik üretimi ve sanayi sektörü başrol oynadı. Elektrikli ulaşımın yaygınlaşması ve veri merkezlerinin büyümesiyle gazla çalışan santrallere olan ihtiyaç arttı. Gaz, yenilenebilir enerjiyi dengeleyen esnek kaynak olarak önem kazandı. Düşük fiyatlar da sanayi tüketimini destekledi. Ayrıca 2024-2025 kışında Kuzey Yarımküre’deki soğuk hava dalgaları, konut ve ticari gaz talebini artırdı. Çin’de LNG yakıtlı kamyonların sayısı da ulaşım sektöründeki tüketimi büyüttü.

Ticaret Savaşları Talep Üzerinde Belirsizlik Yarattı

2 Nisan’da ABD’nin 185 ülkeye yönelik ithalat tarifelerini artırmasıyla enerji piyasasında belirsizlikler arttı. Bazı ülkelerin karşılık vermesiyle küresel büyüme beklentileri baskılandı. Doğal gaz talebinde kısa vadeli düşüş riskleri oluştu.