Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
WhatsApp
Sosyal Medya

Cezayir, Fransa’dan 12 Konsolosluk Çalışanını 48 Saat İçinde Sınır Dışı Etmesini İstedi

Cezayir, Fransa’nın 12 konsolosluk çalışanını 48 saat içinde sınır dışı etmesini isterken, Fransa Dışişleri Bakanı kararı “haksız” olarak nitelendirdi.

Cezayir, Fransa'nın 12 konsolosluk çalışanını 48 saat içinde sınır dışı

Cezayir, Fransa’nın 12 konsolosluk çalışanını 48 saat içinde ülkeyi terk etmeye çağırdı. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Cezayir’in bu kararını “haksız” olarak nitelendirerek geri adım atılmasını talep etti.

Gerilimin Nedenleri

Fransa ve Cezayir arasındaki gerginlik, son dönemde karşılıklı gözaltı olayları ve diplomatik krizlerle daha da arttı. Fransa’da 11 Nisan’da, “Amir DZ” olarak bilinen Cezayirli muhalif Amir Boukhors’un kaçırılmasına dair iddialarla bağlantılı olarak, biri konsolosluk çalışanı olmak üzere 3 Cezayirli tutuklanmıştı. Cezayir, Fransa’nın tutuklamalarını protesto etmek amacıyla Fransa’nın Cezayir Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak notayla tepkisini iletmişti.

Fransa’nın Tepkisi

Fransa Dışişleri Bakanı Barrot, Cezayir’in kararına karşı çıkarak, bu adımın Fransız topraklarında işlenmiş suçlar gerekçe gösterilerek alındığını belirtti. Barrot, Cezayir’in kararından geri adım atması gerektiğini ve bu tür sınır dışı etme işlemlerinin yasal süreçlerle bir ilgisi olmadığını vurguladı. Ayrıca, Cezayir’in kararından geri adım atmazsa Fransa’nın “derhal” yanıt vereceğini kaydetti.

Fransa’nın Dış Politikasına Eleştiriler

Fransa’nın aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin Genel Sekreteri Jordan Bardella, Cezayir’in bu kararını, Emmanuel Macron’un dış politika adımlarına bir tepki olarak değerlendirdi ve hükümeti sert bir şekilde eleştirdi. Ulusal Meclis Finans Komisyonu Başkanı Eric Coquerel ise, Fransa hükümetinin Cezayir’le olan gerilimdeki zayıf tutumunu eleştirerek, Cezayir’in tutuklama adımlarına karşı daha sert bir duruş sergilenmesi gerektiğini belirtti.

İki Ülke Arasındaki Tarihi Sorunlar

Fransa ve Cezayir arasındaki ilişkiler, Batı Sahra meselesi ve tarihsel problemler nedeniyle son yıllarda gergin. Fransa’nın 1960’larındaki nükleer denemeler ve Cezayir arşivinin iade edilmemesi gibi meseleler, iki ülke arasındaki gerilimi artıran önemli unsurlar arasında yer alıyor. Cezayir ayrıca, Fransız yetkililerin Bağımsızlık Savaşı sırasında kaybolan 2 bin 200 kişinin akıbetini açıklamaktan kaçınmasını da eleştiriyor.